Hondentraining bij zonsondergang

Een hondenschool kiezen?

Waarom kiezen voor een Hondenschool?

Kiezen van een hondenschool. Waar op letten?Nog niet zo lang geleden kreeg ik een telefoontje van een nieuwbakken hondeneigenaar met de vraag of er nog plaats was in de puppycursus en ze wilde graag zo snel mogelijk starten. Na wat doorvragen bleek dat ze dolgelukkig was met haar ‘Fikkie’, daar anderhalf jaar voor op de wachtlijst had gestaan Het hondje was over komen vliegen omdat ze voorkeur hadden voor bepaalde bloedlijnen. Er was voldoende ervaring met dit ras, dus was een hondenschool, in hun ogen, niet nodig. Nu het nieuwe gezinslid zijn intrede had gedaan, bleek dat die eerste puppytijd toch wat tegenviel oftewel ‘vergeten’ was en dus hadden ze behoefte aan een stukje begeleiding. Omdat mijn agenda redelijk flexibel is en ik full-time hondeneigenaren begeleid kon ik mevrouw gelukkig dezelfde week nog inplannen en zijn we samen aan de slag gegaan.

Kritisch zijn bij het kiezen van een hondenschool wordt gewaardeerd.

Al langere tijd valt het me op dat mensen minder kritisch zijn voor wat betreft hun keuze voor een hondenschool?
Het argument om niet naar een hondenschool te gaan is vaak dat ze al eerder een hond hebben opgevoed of dat het te veel (reis)tijd kost. Mensen staan soms lange tijd op een wachtlijst, betalen soms flinke bedragen voor een pup, verdiepen zich in het gunstigste geval in ‘goede’ voeding en willen absoluut het allerbeste voor hun hond(je). Het is me opgevallen dat ‘de Hondenschool’ in dat traject vaak vergeten wordt. Er wordt dan last-minute gekozen voor de hondenschool om de hoek, zonder dat men zich verdiept in de kwaliteit van de instructeurs en lessen van betreffende hondenschool.

Aannames zijn ingehaald door de wetenschap

Man trainen voor hondenschoolIk zou het belang van een goede hondenschool willen benadrukken. Lange tijd hebben we onze honden opgevoed op basis van aannames. Waarom? Er was weinig of geen wetenschappelijk  onderzoek naar hondengedrag. Het onderzoek naar gedrag bij apen wordt gesubsidieerd, echter het gedrag bij honden niet, dus er was simpelweg geen geld voor. Ook kwam het voor dat een onderzoek gesubsidieerd werd door een bekend merk hondenvoer. Je zou je af kunnen vragen hoe reëel zo’n onderzoek dan is. Inmiddels zijn de tijden veranderd en zijn de meeste  ‘aannames’ ingehaald door de wetenschap.  Door deze nieuwe informatie, wetenschappelijk onderbouwd en gemeten, zijn lesmethodes veranderd en een stuk diervriendelijker geworden. Het is dus van belang dat, als u kiest voor een hondenschool, u kiest voor een hondenschool die op de hoogte is van nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van hondengedrag.
Mijn advies: Ga eerst eens kijken of de hondenschool die u op het oog heeft voldoet aan uw verwachtingen. Zijn zij bekend met uw ras? Is er buiten het uurtje hondenschool voldoende gelegenheid om vragen te stellen? Zijn de instructeurs gediplomeerd en spreekt de lesmethode u aan? Een goede hondenschool zal het waarderen dat u kritisch bent en begrijpen en waarderen dat u het allerbeste voor uw hondje wilt.

 

1 antwoord
  1. Patricia Terpstra
    Patricia Terpstra zegt:

    Mooi verwoord! En helemaal mee eens. Jullie zijn een geweldige hondenschool met inhoud en super lief voor de honden in de opvang. Wij zijn blij geweest met jullie advies en goede raad. Een hondenschool is niet alleen een lesje volgen….Het omvat veel meer! Nogmaals dank!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *