Hondendagopvang

Rangorde en Dominantie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een willekeurige groep honden geen roedel. Men spreekt van een roedel als er sprake is van een familiaire (bloed)band. Ook zijn honden niet uit op het domineren van hun gezin. Helaas zijn er nog steeds “opvoedmethoden” die er vanuit gaan dat de mens de hond moet domineren en dat de hond in rangorde “onder” ons moet staan. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgemaakt dat deze opvoedmethode veelvuldig “angst en/of agressie” bij de hond oproept met alle gevolgen van dien. Ook is gebleken dat een hond van nature vreedzaam wil samenleven met soortgenoten en de mens. Samenwerking gebeurt vrijwillig en “onderlinge gehoorzaamheid” is niet van toepassing in een roedel of samengestelde groep honden. Dat wat de mens vaak als “dominant gedrag” bestempeld, komt meestal voort uit onzeker gedrag. Onzeker, omdat de hond te weinig rust (overprikkeld), geen structuur en dus geen duidelijkheid geboden wordt. Het is aan “de mens” om de hond  o.a.”geduld” en “beheersing” bij te brengen vanuit respect voor mens en soortgenoten. Uiteraard kan dit alleen na een goede relatieopbouw in de puppytijd.

De honden spreken elkaars taal en uw hond begrijpt die taal. Wij zorgen voor de structuur en rust binnen de samengestelde groepen en voor duidelijke grenzen.  Dit geeft de honden rust en vertrouwen. Vaak gebeurd het dat door de bemoeienis van de mens de structuur van de groep verstoord wordt, wat aanleiding kan geven tot conflicten. De honden mogen bij ons “hond” zijn en een goed samengestelde groep kan dan prima functioneren.

Helaas komt het regelmatig voor dat de pup/hond in basis geen goede begeleiding heeft gehad. Dit kan diverse oorzaken hebben. Probleemgedrag kan dan het gevolg zijn. We zien dan ook regelmatig dat een hond niet kan aarden in een samengestelde groep honden. Voor een eigenaar soms teleurstellend en uitspraken als “hij leert het maar leuk vinden” of “laat hij maar eens ervaren dat hij op z’n nummer wordt gezet” horen wij regelmatig. Dit werkt uitsluitend averechts en de hond zal uiteindelijk nog onzekerder, dus angstiger of nog agressiever worden. Wij !!!! gaan ons niet verlagen tot het toedienen van pijnprikkels of het inzetten van “negatieve” prikkels om gewenst gedrag te bewerkstelligen. Wel bieden we rust,  structuur en duidelijkheid. Gebleken is dat iedere hond daar baat bij heeft.

Onze Hondendagopvang bestaat uit 7 omheinde speelweides.

* Puppy Paradise. De puppyren is bedoeld voor de allerjongsten (vanaf 8 weken) en voorzien van een ballenbad, een glijbaan en een speelhuisje. Een zachte ondergrond, zoals zand of aarde, is belastend voor de spieropbouw en de ontwikkeling van de gewrichten van de pup. We hebben de puppyren dus laten betegelen. De puppen gaan “5 minuten per levensmaand” naar buiten. Als de pup dus 4 maanden is, gaat de pup als richtlijn 20 minuten per keer naar buiten. De puppen slapen apart en krijgen apart eten. We helpen met benchtraining en zindelijkheidstraining. Wensen zijn altijd bespreekbaar!

* De jonge hondenren.

Onze jonge hondenren is voorzien van 2 speeltoestellen en rust en ligplaatsen. Ook de jonge hondenren is betegeld. Ook jonge honden zijn nog volop in ontwikkeling en dus mogen de spieren en gewrichten nog niet belast worden. Ook voor de jonge honden dus geen zand of aarde als ondergrond, maar een netjes betegelde ren, zodat ze naar hartelust kunnen spelen.

* De volwassen hondenren.

De ren voor de volwassen honden is uiteraard voorzien van schaduw en ligplekken. De bodem is weidegrond en voorzien van houtsnippers wat ideaal is bij regen. De honden mogen naar hartelust graven, rennen en ravotten.

* De XXL ren. Op onze XXL weide spelen de Leonbergers, Benner Senners en andere grote honden. De ervaring heeft geleerd dat deze honden elkaar opzoeken en dat ze onderling de harmonie prima in stand houden. Ook in de XXL ren mogen ze naar hartelust graven en ravotten. Voor de waterratten onder de hondjes hebben wij een groot luxe zwembad ingegraven waarin ze heerlijk kunnen zwemmen.

* De loopse tevenren

De loopse tevenren is extra beveiligd en uiteraard ook voorzien van lig en schaduwplekken. Als een teefje loops is mag ze naar de speciaal beveiligde ren met een van de andere teefjes, zodat ze aan het eind van de dag lekker moe en voldaan mee naar huis kan.

Onze rennen zijn voorzien van badjes, zodat de honden bij warm weer af en toe even een verfrissend bad kunnen nemen.

Helaas, ook al zijn ze nog zo lief en goed opgevoed, i.v.m. de raseigenschappen van de HR-hond en de samenstelling van onze roedels nemen wij geen “hoog-risico” honden aan!!! Een gemuilkorfde hond in een roedel vinden wij niet eerlijk naar de hond toe en mocht er een conflict plaatsvinden, kan de hond met muilkorf zich niet verdedigen.

Onze cursisten hebben voorrang op een eventuele wachtlijst.
Onze Hondendagopvang is bereikbaar op telefoonnummer 0640807817 en via e-mail: info@dog4u.nl