Honden in de winter, waar op te letten?

Hoe bescherm je jouw hond optimaal tegen de winter!

Honden in de winter, waar op te letten?

Vorst

Honden met een dikke vacht kunnen redelijk goed tegen de kou maar pups, oudere honden en rassen met weinig vacht hebben al snel last van de kou.
Even naar buiten om te laten plassen of ontlasten is vaak geen enkel probleem wanneer je niet te lang stilstaat.

Jasje

Pups vinden het soms fijn op de arm genomen te worden wanneer het koud en vochtig is, maar de meesten lopen liever zelf. Een hondenjasje is echt geen overbodige luxe bij temperaturen onder nul of in de sneeuw. Ook oudere honden hebben baat bij een jas want kou kan de gewrichten extra belasten.

Een extra dekentje in de mand zal door jouw hond enorm gewaardeerd worden. Een pup heeft bij koude nachten baat bij een !veilige! warme kruik gewikkeld in een dekentje of handdoek. Pas wel op dat hij de kruik niet open krijgt of stuk kan bijten of zich brand.

Honden in de winter, waar op te letten?

Sneeuw

Honden zijn vaak door het dolle heen als het gesneeuwd heeft. Kijk uit met pekel dat bij gladheid gestrooid is, op wegen en fiets- en voetpaden. De voetzooltjes kunnen hier niet goed tegen. Smeer bijvoorbeeld Vaseline op de zooltjes vlak voor je uit gaat en maak bij thuiskomst de voetjes schoon met lauw warm water en droog ze goed af.
Zo voorkom je vervelende ijsklontjes tussen de tenen of kloven in de voetzolen, die echt pijn doen. Gaat jouw hond ineens vreemd lopen, check dan of er ijsvorming is en haal deze weg door ze in je hand te warmen.

De haren (laten) knippen helpt ijsvorming tegen te gaan.
Veel honden happen sneeuw en eten dit ook op. Behalve dat grote hoeveelheden niet goed zijn voor het maag en darm stelsel kan hier ook pekel in zetten. Zout is erg giftig voor honden.

IJs

Kom je in de buurt van water (sloot/meer/plas) lijn jouw hond even aan. Ze weten niet dat ijs niet altijd betrouwbaar is en kunnen er zo op schieten. Het gevaar dat ze door het ijs zakken is zeker aanwezig. Daar waar het spiegelglad is kun je een hond beter niet los van de lijn laten. Zijn poten kunnen onder het lijf doorschieten hier loert het gevaar van gescheurde pezen.

 

Wat doen jullie om jullie hond te beschermen tegen de kou? Laat het weten in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *