Hond uit het buitenland halen?
Hond uit het buitenland halen
Regelmatig krijg ik als Hondengedragstherapeute telefoontjes van eigenaren die recent een hondje uit het buitenland hebben geadopteerd. Alhoewel ik daar ook een mening over heb, wil ik via deze blog niet de discussie aangaan of dat een goede zaak is of niet. Ik wil het hebben over de verwachtingen die mensen hebben als ze besloten hebben om een hondje uit te buitenland te adopteren.
Hond uit het buitenland halen geeft een goed gevoel
Ik realiseer me dat ik door mijn professionaliteit vaker eigenaren spreek van hondjes met ongewenst gedrag, dan hondjes die het “goed” doen in de nieuwe thuissituatie.
Vaak begint het bij de verwachtingen van de toekomstige eigenaren. Kinderen en ouders verheugen zich enorm op het nieuwe gezinslid. Het hondje verkeert in het buitenland vaak in erbarmelijke omstandigheden, naar Nederlandse begrippen. Het voelt “goed” om zo’n hondje vervolgens te adopteren en een warm huis en welkom te geven.
Maar dan……
Ik weet uit ervaring dat de reis naar Nederland een enorme impact heeft op de hond. Alles waar hij aan gewend was, en misschien zelfs vertrouwde is weg. Zijn geurenwereld is in het geheel verdwenen.
Misschien waren de omstandigheden verre van ideaal, maar hij had duidelijkheid en wist waar hij aan toe was. Vervolgens gaat hij een lange reis met de auto of het vliegtuig maken en komt dan in een compleet nieuwe geurenwereld, een nieuw (opvang)gezin en een nieuwe situatie. In het kader van het “goede gevoel” willen de nieuwe eigenaren hem/haar goedbedoeld vertroetelen, wat de hond als bedreigend kan ervaren.
Waarom honden uit het buitenland vaak angstig zijn
Mijn ervaring is dat buitenlandse hondjes vaak zeer angstig zijn. Dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan van moeder op de puppen overgebracht worden. Het kunnen trauma’s zijn. Het hondje kan een flinke rugzak hebben. Het is niet zo dat als het hondje in zijn nieuwe situatie geplaatst wordt, die angst onmiddellijk weg is. Het traject van “vertrouwen krijgen” kan soms jaren duren, als het al lukt om die angst weg te nemen. Een antwoord op de vraag “welke tip kun je het beste geven” is er niet. Het lijkt soms of men van mij verwacht dat ik weet waar ‘t vinkje zit dat je aan en uit kunt zetten.
Angst is een emotie dat zich uit in gedrag. De emotie is er niet uit te trainen door middel van een cursus. Angst kan zich uiten in agressie en of vluchtgedrag. Dat zijn gedragingen die voor de hond vertrouwd zijn en die hij kent. Dat betekent in de praktijk dat de hond soms niet los kan of dat hij de visite aanvalt. Dit zijn slechts summiere voorbeelden.
Verwachtingen als je een hond uit het buitenland wil halen
Wat mij het meest aangrijpt is dat een gezin vaak aan de uitdaging aangaat met alle goede bedoelingen. De kinderen zijn enthousiast en er worden goede afspraken gemaakt. “Geduld” is het toverwoord en het hele gezin gaat daar in mee. Soms gaat het dan toch niet zoals verwacht en moet besloten worden om het hondje te herplaatsen. De kinderen hebben zich inmiddels gehecht aan het hondje, maar de situatie is zodanig, dat toch besloten wordt te herplaatsen. Voor het hele gezin een flinke teleurstelling en ‘t hondje een ongewenste ervaring rijker.
Waarom deze blog?
Deze blog is niet bedoeld om een discussie aan te gaan of de hondjes wel of niet uit t buitenland gehaald moeten worden. Deze blog is bedoeld om een realistisch beeld te scheppen vanuit mijn ervaring als gedragstherapeut. Uiteraard weet ik ook dat er (gelukkig) situaties bekend zijn die wel goed gaan. Ga hier alleen niet zonder meer vanuit.
Wat kun je verwachten als je een hond uit het buitenland haalt?
* Vaak zijn hondjes bang voor verkeer, bang voor vreemde honden en voor mensen.
* Druk en overprikkeld
* Angst kan zich uiten door agressie en/ of vluchtgedrag
* Verlatingsangst
* Bang voor nieuwe prikkels
Resultaat
Ben je bereid deze uitdaging aan te gaan met de wetenschap dat dit een traject van *vaak* jaren is? Ben je bereid evt. deskundige hulp in te schakelen om je te laten begeleiden met de wetenschap dat daar kosten aan verbonden zijn? Realiseer je je dat je vaak slechts een deel van het probleemgedrag wegneemt maar een deel ook niet? Dan kun je zeker een heel leuk hondje treffen én een goede daad verrichten!
Wat zijn jullie ervaringen met een hond uit het buitenland halen?
Ik heb Isha zelf opgehaald in Spanje om haar eerst een paar dagen te ontmoeten voordat we haar mee naar Nederland hebben genomen. Wij hebben geluk gehad, ze is een zeer lieve hond die vrij snel over haar angst voor mannen had overwonnen. Ze heeft wel verlatings angst, ze gaat daarom bijna altijd mee of is bij vrienden waar ze het leuk vindt. Maar het vraagt wel om aanpassingen in je leven maar wij vinden het waard, we krijgen er veel liefde voor terug. Maar je moet er wel voor de 120% achterstaan anders kan het een probleem worden.
Sinds bijna twee maanden hebben wij een hondje uit het asiel geadopteerd. Ze is geboren in Bulgarije en is na 1 jaar naar Nederland gekomen, waarna zij 0,5 jaar in een asiel heeft geleefd. Ze was in het begin nog erg angstig voor ons, maar dat is al heel snel verdwenen. Wel vind ze andere mensen nog erg spannend. We proberen haar aan zo veel mogelijk situaties bloot te stellen, zodat ze leert dat het normaal is dat er andere mensen bij ons op visite komen en dat er ook een wereld buiten haar veilige huisje bestaat. Dit gaat elke keer een klein stukje beter. Waar ze eerst lag te bibberen onder tafel, ligt ze nu te slapen onder tafel. We zeggen ook tegen alle mensen dat ze haar met rust moeten laten en dat helpt, want heel soms komt ze onder tafel vandaan en snuffelt ze wat rond. Binnenkort hebben we een afspraak met iemand om aan haar gedrag te werken. Buiten reageert ze soms fel op andere honden wat zich uit in blaffen en grommen. Hoewel ze soms ook bijna niet reageert op andere honden. Wij als baasjes zijn ons ervan bewust dat we nog een lange weg te gaan hebben met onze lieve en trouwe hond. We gaan er in ieder geval alles aan doen om haar steeds meer relaxed te laten worden in de nu nog spannende situaties. P.s. Onze hond is in huis de rust zelve, ze blaft nooit en te nimmer, ookal ziet ze door de ramen genoeg fietsers, auto’s en wandelaars voorbij komen. En ze komt altijd gezellig bij ons zitten/liggen als we in huis zijn. Ze kan ook prima alleen thuis zijn. Wat dat betreft hebben we het met haar getroffen! 🙂
Voor iedereen die overweegt om een hond te adopteren: Het is een grote uitdaging! Ga vooral bij jezelf te raden of je het aan kan en of je zo veel tijd en energie wil steken! En ik ben ervan overtuigd dat het dan een fijn gezinslid kan zijn!
Toen ik een fotootje zag van het bebloede bekje van de hond zei ik meteen : die moet bij ons om op te knappen en te vertroetelen “ We zijn haar zelf gaan halen in Valencia. Ze had de onderkaak op 2 plaatsen gebroken en daar waren inmiddels metalen constructies in gezet. Oh wat was dat meisje bang , ze wilde absoluut jiets van ons weten. We bezochten haar een laar dagen in het pleeggezin waar ze zat, maar het werd niks tussen ons. Toch hebben we haar het voordeel van de twijfel gegeven en mee in de auto genkmen naar huis.we woonden in die tijd in Frankrijk dus de rit was niet al te lang. Heel vaak gestopt maar ze was zoooo ongelofelijk bang dat er van plassen en poepen niks terecht kwam. ‘s Avonds thuis draaide ze meteen een grote hoop op het tapijt en buiten heeft ze geplast. Wat brokjes neergezet en een bak water en nog een uurtje zacht gepraat met haar. We zijn gaan slapen met alle deuren open zodat ze zelf mocht bepalen waar ze heen ging. Dat was dus lekker in haar mand.’ s Morgens wel blij en meteen uit gegaan. De eerste weken was een ramp met blaffen bij alles wat bewoog en bij het minste of geringste geluid buiten. We hebben haar lang aan de riem gehouden en veel en rustig met haar gesproken. Ze was 9 maanden toen ze bij ons kwan, nu is ze 6 jaar en echt, we hebben een waardig gezinslid, dat zich perfect aan de regels van het huis houdt. Nooit een cursus gedaan, we hebben haar opgevoed op een basis van vertouwen. Alles en iedereen is een vriend of vriendin, met honden dolt en rent ze dat het een lieve lust is. We zullen haar NOOIT in de steek laten, dit is een maatje voor het leven.